Müminin Nazarında Zikir'in Önemi
Zikir nedir - zikirin anlamı nedir - zikir nasıl yapılır - zikir neden yapılır diye sorsalar hepimizin vereceği bir cevap mutlaka olacaktır. Zikir, batıda ve uzak doğu kültüründe kabul gören yoga meditasyon gibi ibadetlerin bizim kültürümüzdeki karşılığı manevi dinamiğimizdir. Zikir bize sağlıklı olmada dinç ve zinde yaşamada Rabbimiz ile bağlantılı olmanın avantajlarını temin edecektir. Zikir hatırlamak, anmak demektir. Hatırlamak da kalple olur. Sadece söylemekle olmaz. Zikir Allah'ın birliğini, sonsuz kudretini ve yüceliğini dile getirmek, O’nun nimetlerini tefekkür ve tezekkür etmektir. Zikir, bizi Rabbimizden uzaklaştıracak her şeyi kalbimizden söküp atmaktır. Hamd ile Allah’ı tespih etmek ve O’na gönülden ibadet etmektir. Müminin Nazarında Zikirin Önemi bu sebeplerden dolayı çok büyüktür.
İnsan, muhabbet duyduğu varlığa boyun eğer. Onu her an gönlünün en değerli yerinde taşır. Düşüncesi, hayali, fikri ve zikri onunladır. Görünüşte ayrı olmak bile onun için fazla bir şey ifade etmez. Zira kalben daima onunla beraber yaşar. Nitekim bu hakikati beyan sadedinde; “Yanımdaki Yemen’de, Yemen’deki yanımda…” buyrulmuştur. Müminin Nazarında Zikirin Önemi şöyle açıklanabilir. Mesela çocuğuna aşırı muhabbet duyan bir kişi, her fırsatta çocuğundan bahsederek kendisini tatmin eder. Mesleğine çok düşkün biri de işiyle alakalı mevzuları konuşmaktan haz duyar. Sevdiği şeyleri andıkça, onlara olan muhabbet ve düşkünlüğü daha da artar.
Nasıl ki balık susuz yaşayamazsa, bir mümin de zikirsiz huzur bulamaz. “…Kalpler ancak Allahʼı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Mü’minin gönlü de kamil bir iman muhabbetiyle dolduğunda, Rabbinin ismi onda daimi bir zikir haline gelir. Zikir, onun için adeta bir can suyu olur. Nasıl ki bir balık, sudan ayrı yaşayamazsa, o da zikirsiz huzur bulamaz. Onun nazarında zikir; yemek, içmek ve teneffüs etmek kadar vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Nitekim Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem)
"Allah’ı zikir eden kimseyle zikretmeyenin misali, diri ile ölü gibidir." buyurmuştur. (Buhari, Deavat, 66)
Müminin Nazarında Zikirin Önemi Nedir? Zikir Neden Önemlidir
Dolayısıyla kalbi hayatını iman muhabbetiyle diri tutan bir mümin, bunun en tabii bir yansıması olarak Rabb'inin ismini, gönlünün zikri edinir. Hak Teala’nın büyüklüğünden, sonsuz kudretinden, idrak ötesi mükemmellikteki hükümranlığından, ilahi tanzim ve takdirindeki hikmetlerinden söz etmek, onun ruhunda tarifsiz bir zevk ve lezzet meydana getirir. Bu yüzden her durumda Hakkı hatırlar, kalbini ve dilini tatlandırır. Zira ayet-i kerimede buyrulur:
“…Bilesiniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.”(er-Rad, 28)
Zikrin bereketi ve varlığı, tıpkı güneşten gelen ışık huzmelerini üzerinde toplayan bir mercek gibi altında bulunan çer-çöp hükmündeki bütün insani arzuları yakıp kül eder. Öyle ki bu durum ilerledikçe, mü’minin nazarında Hakkın zikrinden daha lezzetli bir şey kalmaz. Bu lezzet ruhunu sardıkça, kulun Hakka yakınlığı artar; Hakka yakınlığı arttıkça da zikre olan sevgisi çoğalır.
Ebu Said el-Harraz Hazretleri Hak dostlarının hallerinden bahsettiği bir sohbetinde şöyle buyurmuştur:
“Cenab-ı Hak, kullarından birinin başına kulluk tacını giydireceği zaman, ona önce zikir kapısını açar. Kalbine zikretme tadını verir. Kul bu tadı aldıktan sonra ona, kendisine yakınlık kapısını açar. Onu yakınlık ve kulluk makamına oturtur. Bundan sonra tevhit kürsüsüne çıkarır. İşte asıl olacaklar, bundan sonra olmaya başlar.”
Müminin Nazarında Zikirin Önemi ve Zikir Nedir?
Zikretmek, Allah'tan başka şeylerin sevgisini, onlara düşkün olmayı kalpden çıkarmak içindir. Kalbin mahluklara bağlılığını yok etmek için en iyi ilaç zikirdir. Hadis-i şerifte, (Zikrederek, kalplerinin yükünü hafifletenlerin yolunda olun!) buyruldu. Bunun için, “Allah’a, Allahü tealanın sevgisine kavuşmak için, kalbin mahluklara olan bağlantılarını kesmek, onu dünya zevklerine düşkün olmaktan kurtarmak lazımdır. Kalbi kurtarmak için de, zikirden daha faydalı bir ilaç yoktur” demişlerdir. (Tefsir-i azizi) Kalp hastalığının ilacı, İslamiyetin emirlerine uymak, yasak ettiklerinden sakınmak ve Allahü tealayı çok zikretmek, yani ismini ve sıfatlarını hatırlamak, kalbe yerleştirmektir. Çünkü insan sevdiğini hiç unutmaz...
Zikir, Allahü tealayı hatırlamak demektir. Bu da, kalp ile olur. Zikir edince, kalp temizlenir, kalpten dünya sevgisi çıkar ve Allah sevgisi yerleşir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Zikir demek, kendini gafletten kurtarmak demektir. Gaflet, Allahü tealayı unutmak demektir. Zikir, yalnız Kelime-i tevhidi söylemek ve tekrar tekrar Allah demek değildir. Her ne şekilde olursa olsun, kendini gafletten kurtarmak, zikir olur. İslamiyetin emirlerini yapmak ve yasaklarından sakınmak, hep zikirdir. Allahü tealanın isimleri ve sıfatları ile yapılan zikir, çabuk tesir eder, sevgisini hasıl eder ve çabuk kavuşturur. Bu makale için buradan ve buradan yararlanılmıştır.
Daha fazla ibretlik hikayeler, kıssadan hisse hikayeler, özlü sözler okumak için buradan web sitemize ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder